Romania

– fattigst på landsbygda

Hvorfor arbeider vi i Romania?

I Romania er fattigdommen landsbygda svært stor. Mange har ikke utdanning, og det vanskelig å arbeid. Derfor trenger familier materiell støtte for å klare seg. Åndelig og emosjonell omsorg er også etterlengtet i en tilsynelatende håpløs hverdag. Gjennom samarbeid med lokale menigheter når vi barn, familier og eldre som har det vanskelig. Misjon Uten Grensers lokalt ansatte som kjenner kultur, språk og behov best har den jevnlige og nære kontakten. 

Historie og utvikling

Romania inviterer til storslåtte naturopplevelser. Hovedstaden Bucuresti ble i sin tid kalt for «Øst-Europas Paris» – med egen Triumfbue og franskinspirert arkitektur. Senere ble bybildet supplert med monumentale bygg som forteller om ex-president Nicolae Ceaușescus stormannsgalskap. Flott å se på, men definitivt med bismak.

Romania ble et kommunistisk diktatur etter andre verdenskrig. I årene som fulgte løsrev landet seg mer og mer fra de tette båndene med Sovjetunionen og ble stadig mer nasjonalistisk, spesielt etter at Ceaușescu ble president i 1965. Misnøyen steg utover 80-tallet, og regimet ble styrtet i desember 1989. Med det begynte overgangen til markedsøkonomi og flerpartisystem.

Mye ble ødelagt av Ceaușescu-regimes ondskap. Romania kan i dag lett sees som en «kristen» nasjon fordi 97 prosent tilhører en kristen kirke, men kommunismens ateistiske verdenssyn sitter fremdeles dypt i mange. Det samme gjør sårene.

Fantastisk natur og fristende sandstrender langs Svartehavet kan ikke skjule problemene med rusmisbruk, prostitusjon, menneskehandel og misbruk av barn. Dyp korrupsjon har ført til økonomisk ustabilitet og omfattende arbeidsledighet. Men medlemskapet i EU har bidratt til å presse Romania videre mot økonomisk fremgang og stabilitet, og økonomien har forbedret seg de siste årene.

Romania er fremdeles et av de mest korrupte landene i Europa, og Amnesty International har kritisert ledelsen for den fordomsfulle behandlingen av romene, som utgjør vel åtte prosent av befolkningen. På landsbygda, der nesten halvparten av befolkningen bor, vanskeliggjør fremdeles mangelen på infrastruktur folks hverdag. Siden 2007 har over én million rumenere emigrert på jakt etter nye muligheter, inkludert foreldre som reiser fra sårbare barn.

Fakta

Hovedstad: Bucureşti

Befolkning: 19,1 millioner

Areal: 38 390 km2

Religion: Kristne 97% (derav 5,4% evangeliske)

RS2250_OCL2018_32_Mariuca's sister Large
RS3993_Bread of Life-30_Georgiana with Maria Large
RS13636_(28) All eyes on the camera Medium

Prosjekter

I Romania støtter Misjon Uten Grenser særlig rom-familier som sliter i desperat fattigdom. De får hjelp til å klare seg selv gjennom konkret mental og praktisk bistand, veiledning og Hjelp til selvhjelp. Utsatte barn får støtte i form av skolemateriell og veiledning, Etter skoletid og sommerleirer. Vi deler også ut stipend til høyere utdanning. I Romania driver vi også et eget fengselsarbeid, og vi støtter et omsorgshjem for eldre.

Ord fra Alexandru Danilenco

Alexandru Danilenco, leder for arbeidet i Romania siden 2017, sier dette:

For hvert år som går mister stadig flere i Romania håpet om at forholdene vil bli bedre. Dette gjelder spesielt på landsbygda, i samfunn der de fleste av innbyggerne er arbeidsledige og venter bare på en mulighet til å forlate landet for å finne en jobb. Lønnsforholdene for de som har arbeid, er blant de laveste i Europa, mens prisene på nødvendige produkter stiger hele tiden. Selv under slike håpløse forhold tror våre medarbeidere i Romania at Gud er med oss, og at vi kan bringe lys og håp til motløse mennesker sammen med våre støttepartnere. Vi har hjulpet tusenvis av barn og hundrevis av familier som sliter, og gjennom det vi gjør viser vi Jesu kjærlighet på en håndgripelig måte. Vi er dypt takknemlige for de som støtter oss materielt og i bønn.

Alexandru

Bli med og hjelp fattige familier og barn i Romania

Jeg ønsker å bli fadder

Fadderskap koster 300 kroner per måned.

Sammen kan vi forbedre mange liv.

Takk for at du vil hjelpe

Forfatter

Jeg vil bli fast-giver

Jeg ønsker å støtte med følgende beløp: