Utdanning forandret livet til Alina

Alina elsker å sy, og hun får gjøre det hver eneste dag. Men det som nå er hverdagen for den ukrainske jenta, var en gang en fjern og umulig drøm.

Hun smiler et stort og ekte smil der hun sitter midt blant fargerike stoffruller og med en symaskin foran seg. Alina er godt i gang med dagens gjøremål.

-Jeg elsker å sy, sier hun og manøvrerer stoffet mens symaskinen durer og går. Hun har fått fast jobb i en butikk som syr og selger sengetøy. Det var aldri noen selvfølge for den ukrainske jenta.

Alina stortrives i jobben sin i sy-forretningen.
Alina stortrives i jobben sin i sy-forretningen.

Vokste opp i fattigdom

Hun kommer fra den fattige landsbygda i Ukraina. Her er det få jobbmuligheter, og de fleste lever av husdyrhold og det jorda kan gi dem. Det er trange kår og lite luksus. Et liv og en standard svært fjern fra vår norske hverdag.

Alinas oppvekst sammen med fire søstre var på mange måter god, men de hadde ikke mye å leve av. Faren døde tidlig, og moren satt igjen som aleneforsørger for fire jenter.

Drømmen som falt i grus
Alinas interesse for å sy, ble født allerede på barneskolen. Hun elsket å drive med redesign og fikk etter hvert som hun ble eldre, et inderlig ønske om å ta utdanning innen søm. Men moren til Alina hadde ikke penger til å betale for det.

Det var tungt å svelge for den ambisiøse jenta. Skuffelsen var stor, og Alina begynte å se for seg fremtiden på landsbygda uten utdanning og jobb. Helt til hun en dag fikk høre om Misjon Uten Grensers tilbud om yrkesopplæring. Yrkesopplæring for ungdom som kommer fra vanskeligstilte familier. Og ett av kursene var nettopp søm. Alina var rask med å ta kontakt.

«Den beste tiden i mitt liv»
I 2018 gikk drømmen hennes i oppfyllelse. Hun fikk plass på kurset.

Ivrige elever på Misjon Uten Grensers sy-kurs i Ukraina.

-Jeg kommer til å huske tiden på sy-kurset som den beste tiden i livet mitt, sier Alina mens hun river et stoff og gjør klar til neste putetrekk.

-Det var ikke bare det faglige som var bra. Jeg likte atmosfæren og det kristne felleskapet. Det var aldri krangling og dårlig stemming. Og hver dag startet vi med andakt og sang.  Jeg er også veldig glad i å lese og fikk bruke masse tid på biblioteket.

Utdanning forandrer liv

Alinas historie er et godt eksempel på hvor viktig utdanning er i kampen mot fattigdom. Papirer på utdanning og kompetanse var avgjørende for at hun fikk jobb.

Jeg kan selvfølgelig ikke vite hvordan Alinas hverdag ville sett ut uten utdanning, men mest sannsynlig ville enden på denne historien vært en ganske annen.

Derfor arbeider Misjon Uten Grenser for at barn og unge som vokser opp i fattigdom skal få gå på skole og ta utdanning. Det gir muligheter som igjen kan forandre liv.

Fikk du lyst til å være med å bidra?

Bli fadder for et barn her 😊
-sammen kan vi gjøre en stor forskjell

Hilsen fra Marte

Forfatter

Mer fra bloggen