Slik kan vi gjøre en forskjell

Verden er urettferdig. Skal vi godta det, eller gjøre noe med det?

(Dette blogginnlegget ble oppdatert 14. mars 2018)

Har du hørt historien om gutten som gikk langs stranden og kastet sjøstjerner tilbake i havet? Jeg liker den.

I historien går en eldre mann forbi en gutt som er opptatt med å redde strandede sjøstjerner. Den eldre mannen spør «Hvorfor gjør du dette? Det er hundrevis, ja kanskje tusenvis av sjøstjerner på denne stranda. Du har ingen mulighet til å redde alle disse sjøstjernene. Det du prøver på, gjør ingen forskjell.»

Gutten ser på ham et øyeblikk, sier ingenting, men plukker en ny sjøstjerne ut av sanden, og kaster den tilbake i havet. Så retter han seg opp, og sier til den eldre mannen:

«Kanskje jeg ikke kan redde alle, men spør den sjøstjernen jeg nettopp kastet uti vannet, om det gjør forskjell for den!»

Over 700 millioner mennesker lever i dag i ekstrem fattigdom verden over ifølge FN. Det er mange. Overveldende mange. Ca 140 ganger Norges befolkning for å sette det i perspektiv. Kanskje ikke rart at noen tenker akkurat som den gamle mannen, de er så mange, det gjør ingen forskjell.

Å utrydde fattigdom er en visjon vi må strekke oss etter, men i jakten på de store forandringene må vi ikke glemme at det i bunn og grunn handler om enkeltmennesker. På reise i Øst-Europa har jeg møtt noen av dem.  Jeg har sett takknemligheten i en mors øyne når hun får en bærepose med mat. Jeg har sett en liten gutt stråle opp over en lekebil. Jeg har sett en traust far svelge stoltheten og ta i mot hjelp til seg og sin familie.

Verden er urettferdig. Vi kan ikke godta det. Vi har ikke lov til å godta det. Vi må kaste alle de sjøstjernene vi kan tilbake i havet.  Ingen av oss kan hjelpe alle, det er helt sikkert, men alle kan hjelpe en. For den ene betyr hjelpen alt. Det er kanskje vanskelig å se for seg, men tenk om akkurat du var den sjøstjernen som fikk hjelp?

Du kan hjelpe en fattig familie i Øst-Europa i dag. Send sms FADDER til 2300 eller les mer om fadderordningen på våre nettsider. 

Sammen kan vi gjøre en stor forskjell!

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen