Om høst, frykt og etterlengtet varme

Mens jeg ønsker høsten velkommen med fyr i ovnen og stearinlys i hver en krok, frykter mange mennesker i Øst-Europa denne tiden av året.

Nå er det ikke akkurat slik at jeg hopper av glede fordi det er høst. Jeg synes i grunnen at årstiden er litt for mørk, og i tillegg er jeg en skikkelig frysepinne. Huset jeg bor i, er et gammelt gårdshus. Til tross for flere forsøk på isolering og oppussing, er det fortsatt rimelig trekkfullt. Så når det drar seg utover i oktober og gradestokken kryper mot null, da smyger trekken virkelig rundt beina.

Det var i ett av disse tilfellene av litt hustrig innendørs temperatur at jeg begynte å tenke på familier jeg har besøkt i Øst-Europa og hvordan de har det akkurat nå. For mens jeg fryser på beina og takler høsten med å grave fram ullsokker fra skapet, fyre i ovnen og tenne stearinlys, er det mange mennesker der som er redde. Redde fordi de frykter vinteren og ikke har mulighet til å forberede seg på den kalde årstiden på samme måte som jeg.

For mange er kvister de finner ute det eneste de har å fyre med gjennom høsten og vinteren. Det holder ikke.
For mange er kvister de finner ute det eneste de har å fyre med gjennom høsten og vinteren. Det holder ikke. 

På landsbygda i Øst-Europa blir utfordringene flere og større i høst og vintermånedene. Det er mindre arbeid å få, og dermed lite inntekt. Noen er heldige å ha en vedovn som de kan fyre i, men ved er det verre med. Det er ikke tull at en del familier må velge mellom varme og mat. Og husene de bor i er ikke akkurat vinterisolerte. En kollega fra Moldova sa en gang til meg: «I Afrika har de ville dyr som truer, vi har kulda.»

Som fadder i Misjon Uten Grenser er du med å gi varme til mennesker som strever. Både i overført og bokstavelig betydning. Støtten fra deg er ekstra kjærkommen i årstiden vi nå går inn i. Målet for alle familier som blir innrullert i vårt program, er at de til slutt skal klare seg selv. At de skal leve et godt, verdig og selvstendig liv.

Lettet og glad familie som har fått ved av Misjon Uten Grenser.
Lettet og glad familie som har fått ved av Misjon Uten Grenser.

Jeg håper du har lyst til å bli fadder og å gi varme til mennesker i Øst-Europa i høst. Faktisk så tror jeg at det kan gi litt ekstra varme i livet ditt også 😊

Bli fadder her 😊 ❤️

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen