I Øst-Europa bor det familier som er så fattige at de ikke har råd til å sende barna på skolen. Små barn må jobbe i stedet for å lære å lese og skrive. Slik skal det ikke være.
Det var en lettskyet augustdag i 1986. Mamma hadde sydd ny bukse og genser til meg. I den røde sekken, lå det nye skinnpennalet fullt av ubrukte farger og blyanter. På skolen fikk vi hver vår pult med navnet vårt på. Vi fikk fine bøker å skrive i, og vi lærte oss å være stille mens læreren snakket.
Det er 38 år siden, men jeg husker fortsatt hvor spennende det var å begynne i 1. klasse.
For fattig til å gå på skolen
For meg var det en selvfølge å begynne på skolen. Lite visste sju år gamle Marte om at det bare en liten flyreise unna, bodde barn som ikke fikk starte på skolen. Og slik er det i Øst-Europa fortsatt. Snart 40 ÅR!! senere.
Det bor familier i Øst-Europa som er så fattige at de ikke har penger til skolesaker eller klær. Det finnes også foreldre som ikke ser verdien i skolegang. Kulturen de selv har vokst opp i, har lært dem at det ikke er så viktig. De synes det er bedre at barna jobber. De trenger penger her og nå.
Dermed blir barna sendt på søppeldynga for å samle plast og metall, eller de må traske i veikanten på jakt etter flasker, eller kanskje gjete sauer. Det er MANGE skjebner. Og slik går fattigdommen i arv fra generasjon til generasjon.
Vi som vokser opp, og bor, i Norge, vet at skolegang er VIKTIG. Hadde jeg tatt barna mine ut av skolen for at de skulle pante flasker eller sortere søppel, hadde det blitt rabalder. Vår kultur og vårt samfunn verdsetter utdanning. Denne verdien ønsker vi i Misjon Uten Grenser å formidle til familier i Øst-Europa også. Men da trenger vi hjelp fra deg.
Plukke søppel eller gå på skolen? Ingen skulle behøve å ta det valget.
Ved å gi en skolesekk fulle av skolesaker, kan du være med å gi et barn muligheten til å starte på skolen i høst.
Vipps en sekk eller flere (250 per sekk) til 630614.
Eller gi en sekk her 😊
Hilsen fra Marte