«Nå kan vi også feire jul»

Søstrene Valentyna og Vladislava vokser opp på den ukrainske landsbygda. For to år siden feiret familien deres jul for alle første gang. 

«Ååå, mamma se på denne da, husker du den?» Vi har akkurat funnet fram kassene med julepynt, og datteren min drar opp en nisse hun laget en gang i barnehagen. Hun er ikke mer enn 11 år, men setter allerede pris på gode juleminner. I år har hun har også funnet fram den gamle Jul i Blåfjell-dvd’en fordi det er den kalenderen som gir den riktige julestemningen. Det er noe spesielt med de gode barndomsminnene fra jul og førjulstid.

En liten flyreise fra våre tradisjonelle juleforberedelser, bor Valentyna og Vladislava. De vokser opp i en familie som strever med å klare seg. Pappa jobber 40 mil unna og er sjelden hjemme. Arbeidsledigheten i området er stor, og han klarer ikke å få arbeid nærmere. Mamma og bestemor tar vare på jentene i det daglige, men savnet etter pappa ligger der hele tiden.

Valentyna, Vladislava og mamma er glad for at det finnes mennesker som bryr seg og vil hjelpe.
Valentyna, Vladislava og mamma er glad for at det finnes mennesker som bryr seg og vil hjelpe.

Familien mangler det meste. Akkurat nå gir vinteren dem mange ekstra bekymringer. De har ikke varme nok klær og huset trekker. Flere familier i landsbyen deres er i ferd med å gi opp. Å flykte inn i alkoholrus har blitt løsningen for mange. Det blir ikke hyggelige barndomsminner av sånt.

Vi er allerede et godt stykke ut i desember og årets juleforberedelser. For inntil to år siden hadde aldri Valentyna og Vladislava feiret jul. Familien deres hadde ikke penger til verken gaver eller mat. Et uventet besøk av Misjon Uten Grensers medarbeidere i Ukraina, ga dem et minne for livet. De fikk både mat, godteri og gaver. En liten gest, med enorm betydning. For første gang kunne de lage seg god mat i julen og kose seg sammen som familie.

To smilende jenter som gleder seg til å åpne esken med mat, godteri og små gaver fra Misjon Uten Grenser.
To smilende jenter som gleder seg til å åpne esken med mat, godteri og små gaver fra Misjon Uten Grenser.

Også denne julen skal Misjon Uten Grenser banke på døra til Valentyna, Vladislava og andre familier som trenger en ekstra oppmuntring. Når hverdagen er tung og trist, betyr det alt at noen viser omsorg og bryr seg. Jeg er så glad for at vi som har mye, kan dele med mennesker som har lite.  Jeg håper dette blir gode juleminner som Valentyna og Vladislava vil huske på når de blir større.

Tusen takk til deg som støtter God Jul i Øst-aksjonen og gjør dette viktige arbeidet mulig å gjennomføre.

Du stjerne over Betlehem,
send dine stråler ned.
Og minn oss om at julens bud, 
er kjærlighet og fred.

Førjulshilsen fra Marte

Mer fra bloggen