Maria gjør verden til et bedre sted

Hun har smurt tusenvis av smørbrød i løpet av koronapandemien og hjulpet barn og familier i dyp krise. Rumenske Maria (44) er en kvinne som gjør verden til et bedre sted.

10. mars 2020 i en fattig landsby i Romania.

Lukten av god mat kommer sivende ut fra det lille rosa menighetshuset. Jeg står ute på gårdsplassen og ser barn med dansende ryggsekker løpe inn smijernsporten. De kommer fra skolen, og nå gleder de seg til Marias gode mat.

Hun er en av Misjon Uten Grensers mange frivillige i Romania. Hver eneste ukedag lager hun mat til barna i fadderprogrammet på det lille kjøkkenet i menighetshuset.

Denne grå marsdagen i 2020 lager hun sarmâle. Et rumensk festmåltid. Ikke fordi det er fest. Det er faktisk en ganske trist dag. Men nettopp derfor vil Maria så gjerne gjøre noe ekstra for barna. Dette er siste dagen de kan komme til menighetshuset på en stund. På grunn av koronapandemien må etter-skoletidsordningen stenge.

Jeg kjenner jeg blir rørt av Marias omsorg. Det ligger mye kjærlighet i måltidet som blir servert i det rosa menighetshuset denne dagen. Og mens barna spiser og koser seg med Marias fantastiske middag, kjenner jeg klumpen i magen komme: Hva skal egentlig disse barna gjøre nå? Alle barna som sitter rundt meg kommer fra familier som har det svært vanskelig. Familier som ikke vet om de har mat på bordet fra en dag til en annen. Dette stedet er så viktig for dem.

Maria svikter aldri

Hele livet har Maria bodd nærmest vegg i vegg med mennesker som sliter med å klare seg. Hun har alltid stilt opp.  I tiden etter 10. mars 2020 har innsatsen vært ekstra viktig. Sammen med andre frivillige har hun reist rundt og delt ut smørbrød til barna og familiene deres hver eneste dag.

-Når andre mennesker svikter, da er Maria der. Om du så ringer på natten, kommer hun. Hun svikter aldri, forteller Lavinia, som er kommunikasjonsleder i Misjon Uten Grenser i Romania.

De kaller henne en ildsjel i hjembyen. Ikke bare i koronatiden. Sånn er Maria hele tiden. Hun vasker hus og hogger ved for de eldre, stiller opp på leksehjelp, har alltid tid til en prat og er kasserer i menigheten. Hun sier aldri nei når noen spør henne om hjelp, og tar gjerne et tak i naboens fjøs om det skulle være nødvendig. I tillegg har hun mann, tre barn og barnebarn.

Årets internasjonale kvinnedag hedrer kvinner som har stått på under koronapandemien. I en liten bortgjemt landsby i Romania bor en kvinne som har gjort en enorm innsats i sitt nærmiljø.  Barn, familier og eldre hadde ikke fått mat å spise uten henne i denne perioden.

Hver eneste dag gjør hun verden til et litt bedre sted for veldig mange. Jeg er så glad for at det finnes mennesker som Maria. Hun har lenge vært et stort forbilde for alle innbyggerne i den lille landsbyen i Romania. Nå er hun også mitt.

I dag, på den internasjonale kvinnedagen, håper jeg at hun også kan inspirere deg.

Hilsen Marte

Forfatter

Mer fra bloggen