Lykketrollet fra Moldova

Jeg kjente henne igjen med en gang. Jenta på bildet. Og hjertet mitt hoppet av glede!

Det er en varm septemberdag i en landsby ganske langt nord i Moldova. Jeg besøker det lille fattige landet for aller første gang og suger til meg inntrykkene. Husene som roper på vedlikehold, de støvete gatene, de fremmede luktene, språket. Vi er jo i grunnen ikke så langt unna Norge, men alt er veldig annerledes.

Ennå vet jeg ikke at det som skal komme til å gjøre absolutt sterkest inntrykk på meg denne dagen, er ei jente med hår som et lykketroll og verdens største smil.

Et uventet møte Hun kommer mot meg sammen med noen venner. Jeg vil tro at hun er rundt 11-12 år. En ivrig og kunnskapssøkende jente. Hun forsøker å snakke engelsk, men vi må ha tolk for å forstå hverandre. Hun lurer på hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Hun vil ta utdanning og så vil hun reise, sier hun og peker på skolen der hun går. Jeg blir veldig glad når jeg skjønner at hun går på skole. Det er nemlig ingen selvfølge at barn som vokser opp i slike fattige landsbyer går på skole. Da er det håp, tenker jeg i mitt stille.

Jeg glemmer aldri møtet mitt med denne blide gjengen i en fattig landsby i Moldova.
Jenta til høyre gjorde spesielt sterkt inntrykk på meg fordi hun var så målbevisst og ivrige etter å lære.

Mange barn i Moldova, og Øst-Europa for øvrig, havner i samme fattigdomssirkel som foreldrene. Uten skolegang og uten jobb. Sirkelen ER vanskelig å bryte. Jeg kan skjønne at mange gir opp. Denne jenta som jeg møter denne dagen, har derimot et mot og en innstilling som imponerer meg. Omgivelsene rundt oss står i grell kontrast til alle hennes planer, men det hindrer heldigvis ikke henne i å drømme og håpe.

Hjemme igjen Jeg kjenner henne igjen med en gang bildene fra sommerleir dukker opp på dataskjermen. Jenta fra landsbyen i Moldova. Nå henger hun opp ned i et turnbasseng på sommerleir. Du aner ikke hvor glad jeg blir. Den ivrige, reiselystne og kunnskapssøkende jenta som jeg var så heldig å få møte, har lagt ut på sin første reise. Og jeg unner henne det noe så veldig. Ikke så langt denne gangen, men forhåpentligvis er dette bare en av mange reiser hun skal legge ut på.

Misjon Uten Grensers sommerleirer er til for å glede barn som vokser opp i fattige familier eller på barnehjem i Øst-Europa. For mange barn har sommerleir betydd enormt mye.  Nå kan du også være med å bidra. En uke på leir gir opplevelser for livet,  håp om en bedre hverdag og tro på framtiden. Det koster så lite. Det betyr så mye.

Drømmer kan gå i oppfyllelse, det er jenta på bildet et bevis på!

Send SMS med kodeord SOMMER til 2300 og gi 250 kroner eller gi her.

GOD SOMMER da, alle sammen!

Hilsen Marte

Forfatter

Mer fra bloggen