Kjøkkenhagen reddet dem

Koronapandemien rammet den lille familien fra Bosnia hardt. Muligheten til å dyrke egne grønnsaker reddet dem gjennom et vanskelig år.

-Se hva vi har dyrket, to ivrige og stolte jenter viser fram flotte fletter med løk.

Tre år gamle Ajlin og fem år gamle Asja vokser opp i fjellene i Bosnia-Herzegovina. Sammen med moren Sedina (24) og faren Djemal (24) bor de i en nedslitt ettromsleilighet som de leier av kommunen.

– Vi er bare glade for å ha tak over hodet. Det er ikke nok leiligheter her til alle som har behov, forteller Dejmal.

Familien har alltid hatt lite å leve for. Å få fadder i Misjon Uten Grenser ble redningen for det unge paret. Ekstra viktig ble hjelpen da koronapandemien kom og samfunnet stengte ned. Dejmal hadde arbeid på en fabrikk, men arbeidsplassen til Dejmal måtte nedbemanne og familien stod plutselig helt uten inntekt.

-Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten hjelpen fra Misjon Uten Grenser, sier Sadina.

Frø som gir håp
Hvert år i mars deler Misjon Uten Grenser ut frøpakker og nødvendig utstyr for å kunne dyrke jorda, til familier i fadderordningen. Det siste året har behovet for å være selvforsynt med mat, vært større enn noen gang. Dejmal er bare en av svært mange Østeuropeere som har blitt arbeidsledig på grunn av nedstenging og permittering det siste året. Krisen har vært en tung byrde å bære for de aller fattigste.

Å være selvforsynt med grønnsaker har hjulpet Sedina og familien gjennom pandemien. Dejmal har tatt på seg deltidsjobber og han hogger ved for naboer, men uten kjøkkenhagen, hadde de ikke klart seg.


-Det er en nabo som har lånt oss jordstykket sitt, forteller Sedina.

Den lille åkerlappen ligger cirka 3 kilometer fra leiligheten. Naboen som eier jorda, er for gammel til å kunne dyrke selv og synes det er fint å kunne gi det unge paret denne muligheten. Gulrøtter, poteter, bønner, løk og mye mer spirer og gror i kjøkkenhagen. Noe spiser de ferskt, noe hermetiserer de og spiser i vinterhalvåret. Får de noe til overs, kan de selge det og tjene litt penger.

Hjelp i krisetider
Selv om det har vært mange restriksjoner under koronapandemien, har Misjon Uten Grenser jobbet hardt for å opprettholde hjelpen til fadderfamiliene. Sedina og familien har fått både mat og hygieneprodukter, klær, sko og medisiner. Selv om besøkene har vært preget av smittevern og avstand, har Sedina og familien opplevd omsorg og omtanke som har varmet i en vanskelig tid.

-Takket være maten vi har fått, og det vi selv har dyrket, har vi ikke vært sultne i løpet av pandemien, smiler Sedina.

Selv om hele Bosnia stengte ned i mars 2020, klarte Misjon Uten Grenser å gjennomføre utdeling av frøpakker og utstyr til å dyrke jorda, til 200 familier i landet. Totalt i alle feltlandene fikk 1254 familier hjelp til å dyrke en kjøkkenhage. Familiene som får disse frøpakkene, ville ikke hatt råd til å kjøpe verken frøpakker eller maten som blir resultatet.

I tillegg til maten de gir, gir også frøene familiene noe å samarbeide om. Det gir en god følelse å se at det spirer og at de klarer å skape noe på egen hånd. Dette gir dem motivasjon og inspirasjon til å stå på videre.

Målet for alle familiene i fadderprogammet er at de til slutt skal kunne klare seg helt uten hjelp. Klem fra Marte

Ble du inspirert til å hjelpe en familie? Da kan du klikke her 🙂
Det er fantastisk å følge en familie på veien mot å klare seg selv. Som fadder betyr du mye og kan gjøre en stor forskjell.

Klem fra Marte

Forfatter

Mer fra bloggen