Jeg savner noen å kalle mamma

Ordene kommer fra 13 år gamle Romina, fra Moldova. Bare ett år gammel ble hun forlatt på gata og har aldri sett moren sin igjen.

Mest sannsynlig hadde hun akkurat lært å gå. Jeg kan se for meg det lille mennesket stabbende rundt i den grå storbyen med trafikk og mennesker på alle kanter. Brødrene på tre og fem år var sammen med henne og forsøkte å beskytte lillesøsteren sin. Tre små barn, helt alene, i en stor verden. Ganske sikkert redde. Det er hjerteskjærende. Hvordan kan noen gjøre noe slikt mot barna sine?

Flere og flere barn i Europa bor på gata, blir kastet ut av hjemmene sine, ramler ut av skolen og har dårlig helsestell, skriver Aftenposten og refererer til en nyere undersøkelse utført av Redd Barna. Mange av disse barna bor i Øst-Europa, og vi i Misjon Uten Grenser møter dem gjennom vårt arbeid. Det er en grusom virkelighet og årsaken er fattigdom.

Mangel på arbeid og penger gjør det vanskelig for foreldre å forsørge barna på en god måte. De klarer rett og slett ikke å ta vare på dem. Bare i Moldova har rundt 1 million mennesker reist ut av landet i håp om et bedre liv. For barna som ofte blir igjen hjemme, er savnet etter mamma og pappa stort. Det er vondt å bli forlatt og mange sliter med skyldfølelse. Var det min feil at de reiste? Hvorfor fikk ikke jeg være med? Er de ikke glad i meg lenger?

For mens foreldrene reiser til utlandet for å finne arbeid, blir barna plassert på barnehjem, hos slektninger eller i verste fall, som Romina, overlatt til seg selv. Håpet er vel å komme tilbake når de har tjent penger, men ofte skjer ikke det.

Rominas mamma ble borte for godt. Hun har aldri tatt kontakt med barna sine. Myndighetene fant dem på gata og plasserte dem på barnehjem. Gjennom hele barndommen har Romina drømt, håpet og lengtet, men sitter igjen med skuffelsen. Hun kan ikke huske moren sin, men har en helt klar formening om hvordan en mamma skal være: Et godt og snilt menneske som elsker barna sine av hele sitt hjerte.

– Jeg skal aldri forlate barna mine, men gi dem all den kjærligheten og omsorgen som jeg ikke fikk, sier hun. Livet på barnehjem har ikke bare vært enkelt. Savnet etter noen som bryr seg spesielt om henne, blir aldri borte.

Fattigdom og nød er vanskelig å bekjempe alene, men med litt hjelp er mye mulig. Du kan være med å gi mødre og fedre i Øst-Europa muligheten til å ta vare på barna sine. Du kan være med å gi barn som Romina muligheten til å vokse opp og hjemme hos mor og far.

Bli familiefadder i dag eller Gi et engangsbeløp

Hilsen Marte

Mer fra bloggen