– Ikke glem oss

– Det betyr så mye at vi ikke er glemt og forlatt i vår største krise, sier Olga fra Ukraina.

Ett år med krig har satt dype spor i det ukrainske folket. Møt fem som har levd midt i marerittet fra første dag

– Huset vårt ble bombet og brent opp. Vi mistet nesten alt og må bo i garasjen, forteller Oksana om da landsbyen og familien hennes ble angrepet i mars i fjor.

Samtidig opplevde Olha at tanks skjøt en kule tvers gjennom huset deres. – Heldigvis satt vi i kjelleren fordi det hadde pågått intense kamper hele dagen, forteller hun.

Slik berget de livet.

Da Russland gikk til angrep mot Ukraina 24. februar 2022, ble vi vitne til den største flyktningstrømmen i Europa siden 2. verdenskrig. Fortvilte og redde Ukrainere fryktet for livet og reiste. Til utlandet, eller til tryggere steder i hjemlandet.

Men ikke alle kunne flykte

De aller fattigste, gamle og syke, hadde ikke noe valg. De måtte bli og møte fienden ansikt til ansikt.

 – De kom med maskingevær og ba oss stikke. Hjemmet vårt ble ødelagt for alltid, forteller en kvinne som ikke ønsker å bruke navnet sitt.

Mykola er en stille mann. De snille, men triste øynene hans sier likevel mer enn tusen ord, om smerten han føler. Krigen har tatt fra ham det kjæreste han hadde. Sønnen.

– Han kjempet i den ukrainske hæren og ble drept da han forsvarte Kharkiv i mars i fjor, forteller Mykola.

Det er Misjon Uten Grensers medarbeidere som har møtt Mykola og de andre. Gjennom hele krigsåret har de stått på, med livet som innsats, for å bringe mat, klær, medisiner og annen nødhjelp til medborgere som lider.

Selv om de personlig også er rammet av krigen, har de valgt å bli i landet for å hjelpe. I dag har vi 56 faste ansatte og over 500 frivillige i Ukraina.

De trenger hjelp for å overleve

Det er ett år siden krigen startet – og den pågår fortsatt for fullt. Situasjonen for innbyggerne i landet er dramatisk. Mennesker fryser, sulter og er avhengig av hjelp.

– Det betyr så mye for oss at vi ikke er glemt og forlatt i vår største krise. Hjelpen fra dere inspirerer oss til å holde ut, forteller Olga.

De har ikke gitt opp. Det ukrainske folket kjemper sitt livs kamp. For å overleve, for selvstendighet og for fred. De er sterke og modige, men kan ikke klare dette alene.

– Ikke glem oss, ber Olga så inderlig.

Les mer om hvordan du kan gi nødhjelp og omsorg til det ukrainske folket her <3

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen