«I wish you good health»

Som fattig kan livet være en kamp for å overleve. Da er god helse en forutsetning for å klare seg.

«I wish you good health,» sa den rumenske kona og tok hånda mi mellom sine to lett solbrune og rynkete hender. Smilet avslørte en tanngard som hadde sett sine beste dager, og det var i grunnen helt på sin plass for meg å ønske det samme tilbake.

På besøk hos fattige familier i Øst-Europa får jeg ofte med meg ønsker om god helse på veien. Ikke en typisk innarbeidet frase på norsk vil jeg si. Dersom noen er syke så ønsker vi gjerne god bedring, men jeg hører ikke så ofte at vi avslutter samtaler med å ønske hverandre god helse.

Mulig det er 40-årskrisa som er i ferd med å slå inn her, men jeg har i alle fall tenkt en del på det med helse i det siste. Ukebladene som jeg ikke kan unngå å se fordi de står plassert rett ved kassa på min lokale matbutikk, er kanskje også en medvirkende årsak.  Der står det MYE om sykdom. Man kan fordype seg i alt fra faresignalene for hjertesykdom og kreft til tips og råd mot influensa.

Som ung kan man føle seg rimelig sterk og uovervinnelig, men etter hvert som man blir eldre, er liksom ikke god helse noen selvfølge lenger. Da kan livet by på utfordringer. Det har etter hvert gått opp for meg at: «I wish you good health,» slett ikke bare er en tom høflighetsfrase som er «vanlig» i Øst-Europa. For de fattige der er livet virkelig en kamp for å overleve. Det kan høres dramatisk ut, men det er sant. For å klare seg, er de avhengige av å holde seg noenlunde friske. Derfor er helse noe de både tenker mye på og også bekymrer seg for.

For oss nordmenn handler god helse mye om livskvalitet, for de fattige i Øst-Europa dreier det seg om mye mer. Når man overlever på tilfeldige strøjobber eller ved å passe naboens kuer, kan man se lenge etter sykedager, sykemelding og sykepenger. Legehjelp og medisiner er langt utenfor deres økonomiske rekkevidde. Det er ikke rart at god helse er noe de virkelig verdsetter.

Vi kan ikke gi andre mennesker god helse. Dessverre.  Det hadde vært utrolig fint i mange situasjoner. Som fadder i Misjon Uten Grenser kan du derimot være med å gi fattige mennesker i Øst-Europa trygghet i en vanskelig hverdag. Når de får mat, klær og omsorg fra mennesker som bryr seg, da er det lettere for både kropp og sinn å takle utfordringer som måtte komme.

Bli fadder du også! Det koster så lite, men betyr så mye.

I wish you good health 🙂

Marte

Mer fra bloggen