Hjemme alene i Øst-Europa

Tusenvis av barn i Øst-Europa blir forlatt av foreldrene sine. Misjon Uten Grenser gjør noe med det.

Tiggerdebatten blusser med jevne mellomrom opp i Norge. Etter NRKs brennpunktdokumentar i april, «Lykkelandet», var det mange nordmenn som nikket bekreftende med hodet. Litt sånn, det var det vi visste. De er kriminelle, ja. Og vi kan jo for så vidt være fornøyde med å få bekreftet antagelser, vi kan slutte å gi til tiggere og vi kan stemme for tiggerforbud, men de personlige tragediene blir ikke borte av den grunn.

Misjon Uten Grenser hjelper familier der de bor, slik at mødre og fedre slipper å reise fra barna sine.

Her om dagen fikk jeg høre om Dani. Du kan lese historien hans her. Han vokser opp på den fattige landsbygda i Romania. En gang var han en lykkelig gutt som bodde sammen med mamma og pappa. Han lekte og lo som barn flest. Livet var godt og bekymringsløst, akkurat slik livet skal være når man er barn.

Han var for liten til å forstå utfordringene som ulmet under overflaten. At han vokste opp i en fattig og vanskeligstilt familie var ikke noe han reflekterte over da. Derfor kom foreldrenes skilsmisse uventet og Dani mistet det beste og fineste han hadde: Familien sin. Faren forsvant, og moren satt alene igjen med ansvaret.

Det kunne kanskje gått ganske bra for Dani om moren hadde fått seg arbeid i nærheten. Men arbeidsledigheten i Romania og Øst-Europa forøvrig er stor.  Mange mødre og fedre blir tvunget utenlands for å kunne forsørge familien. Danis mamma skjønte etter hvert at dette også var hennes skjebne. Dermed ble Dani plassert hos en tante. Hver dag, hver time, hvert minutt lengter han etter mamma. Og han er dessverre ikke alene om å ha det sånn.

Alt for mange barn i Øst-Europa blir forlatt av foreldrene fordi fattigdom tvinger dem ut av landet på jakt etter arbeid. 

Misjon Uten Grenser gjør noe med dette. Vi gir veiledning til familier i en vanskelig hverdag, vi gir nødvendig materiell støtte, vi styrker og utruster mennesker slik at de etter hvert kan klare seg selv og leve verdige liv i eget hjemland. På den måten bidrar vi til at færre barna blir forlatt, færre må ty til kriminalitet for å overleve og færre blir utnyttet av kyniske mennesker som skor seg på andre mennesker i sårbare situasjoner.

Vær med å gi familier muligheten til å holde sammen der de bor og hører hjemme. Gi barn som Dani muligheten til en god og trygg barndom. Klikk her og les mer om hvordan du kan bidra!

Hilsen Marte

Mer fra bloggen