Håp i et lilla rom

Claudia (21) har bysset sultne barn i søvn mange ganger. Hjelpen fra Misjon Uten Grenser og et lilla rom, gir håp om en bedre hverdag.

Flavius gråter. Den lille gutten er bare åtte måneder, men har allerede kjent på konsekvensen av fattigdom mange ganger. Mamma Claudia forsøker å roe ham ned med en flaske tynn te, men det er ikke det Flavius vil ha. Han er sulten.

-Vi har ofte gått sultne til sengs, hele familien, sier Claudia med et trist drag i ansiktet. For den unge tobarnsmoren fra Romania, er det ingen selvfølge å ha mat å sette på bordet.

Bodde i et vedskjul

Både Claudia og mannen Alexandru (21) kommer fra fattige familier som har kjempet for å overleve. Som nyetablerte småbarnsforeldre til Sara (2) og Flavius (8 måneder), har de ingen å spørre om hjelp. Nylig flyttet de inn i en nedslitt boligblokk fra kommunisttiden i hjembyen.

-Før vi flyttet hit, bodde vi i noe som egentlig var et vedskjul. Der hadde vi verken innlagt strøm eller vann, og vinteren var iskald, sier Claudia.

Blokken de har flyttet inn i nå, har sett bedre dager. Her bor familier som ikke har råd til noe annet. Claudia er likevel glad. Det er bedre enn der de bodde før. De har søkt staten om støtte til bolig siden de ble en familie, uten å få det. Da Flavius ble født med sammenvokste fingre, fikk de leie dette rommet billig gjennom en sosial støtteordning.

-Da vi kom hit første gang var det nesten umulig å puste her inne. Taket var dekket av mugg, vinduene var råtne og avflakket gammel tapet dekorerte veggene, sier Claudia.

På badet bort i gangen henger muggen som et svart teppe på veggene. Rommet deler de med flere familier i blokken.

-Jeg vasker heller klærne i en balje på rommet. Der bader jeg barna også, sier Claudia.

Streif av håp

Det var naboene i blokken som fortalte dem om Misjon Uten Grenser. At det kanskje kunne være hjelp å få der.

-Vi ble kjent med en familie med lite penger, men stort pågangsmot. All tiden og kreftene som Alexandru la ned i å gi familien sin et fint hjem, var beundringsverdig, forteller Radu som ble familiens kontaktperson i Misjon Uten Grenser.

Før familien flyttet inn i rommet i blokken, byttet Alexandru råtne vinduer, tok bort all gammel tapet, tapetserte på nytt og malte. Lilla. Slik Claudia vil ha det. Ønsket om å skapet et hjem og en framtid for familien, er drivkraften hans.

-Jeg vil at barna mine skal ha det bedre enn det jeg hadde som barn, sier Alexandru.

Nå står det orkidefargede rommet i lystig kontrast til den ellers så dystre og kommunistgrå boligblokken. Et streif av håp i det håpløse. Et muntert innslag i en vanskelig hverdag.

 En familie med potensial

Radu er ikke i tvil om at den unge familien kan komme langt med litt hjelp. Claudia og Alexandru er svært takknemlig for å ha fått faddere i Misjon Uten Grenser. Takket være dem fikk de alle møblene de trengte for å innrede sitt nye hjem. Selv hadde de ingenting.

-Se på denne store senga da! Her er det plass til oss alle fire, stråler Claudia.

For første gang opplever familien medgang.

-Misjon Uten Grenser har blitt familien vår, sier Alexandru.

Det betyr mye for det unge paret å vite at det er noen som er der for dem.  Målet om å klare seg selv og leve et godt og fredelig liv, føles plutselig mulig. De har fortsatt en lang vei å gå, men nå trenger de ikke være redde for å fryse om vinteren.

Og lille Flavius og Sara skal få legge seg å sove med mette mager <3

Som fadder i Misjon Uten Grenser kan du være med å gi håp til en familie som har det vanskelig.

Les mer om fadderordningen her 😊

Hilsen Marte

 Fakta om Romania

– Halvparten av alle barn i Romania (51%) står i fare for å havne i fattigdom.
– Romania har den nest laveste minimumsinntekten i EU (I gjennomsnitt 232 euro i måneden)
– Over 230 000 tjener under denne minimumsinntekten.
– Bare 5,1 prosent av de fattigste mellom 16 og 64 år har fast arbeid.

Kilde: Eurostat

Mer fra bloggen