Foreldreløse Margarita studerer til master i musikk

Hun så for seg et liv som underbetalt fabrikkarbeider. I dag studerer Margarita musikk ved universitetet!

«Det er takket være dere at jeg får ta denne utdanningen!» Margarita stråler når hun forteller om musikkstudiene. Men livet har ikke alltid vært like strålende for den albanske jenta. At hun skulle ta master i musikk var så og si helt utenkelig.

Margarita ble nemlig født inn i en av Albanias mange vanskeligstilte familier. De første leveårene var dramatiske og vonde. Fattigdom og nød tæret på forholdet mellom foreldrene, og faren var svært voldelig. En dag gikk det fryktelig galt og faren tok livet av Margaritas mamma. Han ble sendt i fengsel, og Margarita ble foreldreløs.

Framtiden så alt annet enn lys ut. Men Margaritas mormor tok på seg jobben med å forsørge henne.

-Det var en utrolig vanskelig situasjon, forteller Margaritas mormor. Hun valgte å flytte til byen i håp om at de kunne starte på nytt der.

-Margarita var bare 4 år gammel da dette skjedde, og jeg er glad for at hun ikke har så mange minner fra de første årene i livet, sier mormor.

I byen fant de husrom i en gammel nedslitt høyblokk. I disse stusselige omgivelsene oppdaget mormor allerede da Margarita var seks år, at hun var veldig musikalsk. Den vesle jenta var utrolig flink til å spille piano. Etterhvert ble hun også svært dyktig på fiolin.

-Jeg elsket å spille, sier Margarita, men jeg skjønte etter hvert som jeg ble eldre at mormor ikke hadde penger til å gi meg utdanning og muligheten til å utvikle talentet mitt videre. Det beste Margarita kunne håpe på som voksen, var en jobb som syerske på en av de mange underbetalte fabrikkene i byen.

-Men dere hjalp meg, sier en glad Margarita som i dag er i gang med andre året på universitetet.

– Målet mitt er å fullføre en mastergrad og å spille i et orkester i Wien, forteller den talentfulle jenta.

Tusenvis av familier i Albania kjemper en hard kamp mot fattigdom.Mange foreldre klarer ikke gi barna sine den utdanningen de trenger og fortjener. Noen tar til og med barna ut av grunnskolen og sender dem på gata for å samle flasker og metall. Hver krone inn er avgjørende. Det er det ikke mye framtid i.

Misjon Uten Grensers stipendordning gir barn og unge som viser evner og talent, muligheten til å ta utdanning. For mange er dette et ekstremt viktig skritt på veien mot et bedre liv og ikke minst et verdig liv.

Det er godt å se at det nytter å hjelpe!

Hilsen Marte

PS. Fikk du lyst til å bli fadder og hjelpe familier som strever? Les mer her!

Mer fra bloggen