For fattig til å gå på skole

– Jeg får ikke lov til å gå på skolen i år, jeg skal jobbe. 
– Hæ? Skal du ikke gå på skolen? Vi som skal begynne i 4. klasse og greier.

Hadde du overhørt denne samtalen mellom to norske ni-åringer, ville nok alle innebygde alarmklokker ringt høyt og inderlig. Det er en absolutt helt utenkelig situasjon. I Norge har vi ikke bare rett til grunnskole, vi har plikt til å gjennomføre den. Og det skal vi være glad for!

Denne uka starter tusenvis av norske barn på skolen igjen etter en lang sommerferie. Med fine skolesekker, pennal og nye skoleklær er det i grunnen stas, selv om det er en overgang etter late feriedager. Det er gøy å møte venner igjen, leke og lære mer!

Dessverre er det millioner av barn verden over som ikke er så heldige. Noen av dem bor i Øst-Europa. Der er det ikke så utenkelig å jobbe i stedet for å gå på skolen, selv om du fortsatt bare er ni år.

De fire barna på bildet over, vokser opp i en fattig familie i Romania. Far har reist til Tyskland for å prøve å finne arbeid der. Mor er igjen hjemme hos barna. Hun forteller at et pennal koster nesten like mye som det hun mottar i barnetrygd for hvert av barna, cirka 100 kroner.

Når inntekten er så liten og usikker, sier det seg selv at hun ikke kan bruke sine eneste penger på det.

Grunnskolen i Romania er rett nok gratis akkurat som i Norge, men alt av skoleutstyr må elevene ha med selv. Sekker, skrivebøker, blyanter og viskelær er alt for dyrt for veldig mange av de fattige familiene. I tillegg må barna ha skikkelige klær og sko.

For å hjelpe deler Misjon Uten Grenser ut skolesekker, skolemateriell, klær og sko. Vi tror at veien til en bedre framtid starter med grunnleggende skolegang. Som fadder i Misjon Uten Grenser er du med å støtte dette arbeidet.

De fire søsknene fra Romania viser stolt fram pennalene de har fått og er såååå glade for at de får muligheten til å gå på skole.

Det koster så lite for oss, men betyr så mye for dem.

BLI FADDER i dag du også 🙂

Hilsen Marte

Forfatter

Mer fra bloggen