Fattige i Øst-Europa fryser i vinterkulda

Når kulda tar tak i Ola Nordmann, går strømforbruket i taket. De fattige i Øst-Europa må finne seg i å fryse.

 

Det er kjølig om dagen. Du har kanskje kjent det på kroppen du også? Jeg kan faktisk ikke huske at jeg har opplevd så mange dager etter hverandre med temperaturer helt ned på -20-tallet.  Mulig jeg tar feil altså, men slike vintre er vertfall ikke noe en vestlandsjente som meg er vant til fra oppveksten.

I følge Statnett er jeg ikke den eneste som fryser. I forrige uke meldte de om rekord i strømforbruket i Nord-Norge. De kunne også fortelle at Sør-Norge ikke lå langt etter. Kulda har i tillegg sendt årets vedsalg mot nye høyder, skriver NRK på sine nettsider.

Vi nordmenn liker å se på oss selv som barske vikinger fra nord, men uten varme klær, strøm og ved takler vi nok ikke kulda spesielt mye bedre enn andre. Da gradestokken bikka minus – 20 forrige fredag, gikk det VIRKELIG opp for meg hvor grusomt det må være å bo i et uisolert, og glissent hus på den fattige landsbygda i Øst-Europa.

De fattige der kan ikke skru opp strømmen i takt med synkende temperaturer.  Innlagt strøm er ingen selvfølge. Kanskje har de en vedovn, men ved til å fyre med har de ikke råd til. De mangler også gode og varme vinterklær.

Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten ullgenser, lue, votter og boblejakke nå. De er mine beste venner, og bare en liten tur ut med søpla krever full påkledning. Tenk ikke å ha skikkelige vinterklær. Tenk å bo og sove i et iskaldt hus og ikke en gang ha et ullteppe å krølle seg sammen under. Tenk å fryse konstant og ikke ha en eneste varmekilde å tine forfrosne hender og føtter på.

Det er fælt at vi har medmennesker som må leve slik. Familier i Øst-Europa lider virkelig i vinterkulda. Viss det er noe positivt i situasjonen, så må det være at vi kan hjelpe! Sammen kan vi som holder varmen, dele litt med mennesker som fryser. Og det trenger de så inderlig.

Send sms MISJON til 2300 og du gir 250 kroner til varme tepper, klær, sko og ved. Det koster så lite, men betyr så mye.

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen