Albanske Armend (13) drømmer om å bli politi.

Porten som fører inn fra gata er laget av gamle paller. Skuret innenfor har tak av bølgeblekkplater og yttervegger tapetsert med avispapir. Her bor Armend sammen med mamma, pappa og to storebrødre.

Armend vet hva det vil si å mangle det meste. Og som 13-åringer flest er det sikkert mye han ønsker seg av både klær, telefoner, nettbrett og tv-spill. Moren er bekymret for Armend. Flere av hans jevnaldrende venner har blitt kriminelle, og hun er redd for at Armend skal bli dradd med.

Jeg skjønner frykten hennes. Trettenåringer i Albania er nok ikke så veldig ulike trettenåringer i Norge. Det er ikke kult å bo i et skur og knapt nok ha sko å ha på beina.

Men Armend har ingen planer om noe slikt i det hele tatt. Han ønsker tvert i mot å forandre familiens livssituasjon og hele det albanske samfunnet når han først er i gang. Hjemmet i det lille skuret sitter nemlig Armend og drømmer om å bekjempe vinningsforbrytelser og menneskehandel. Han er ennå ung og full av pågangsmot og ser for seg at framtiden blir bra. Armend vil bli politi.

Å holde motet oppe og beholde troen på seg selv og på livet generelt, er kjempeviktig i kampen mot fattigdom. Når våre medarbeidere i Øst-Europa reiser rundt på besøk til barn og familier, kommer de derfor ikke bare med mat og klær. De kommer med Guds ord, omsorg, oppmuntring og støtte. Det betyr så mye å kjenne at noen er der og bryr seg.

Det er fryktelig lett å miste motet når man befinner seg i en konstant kamp mot tilsynelatende uovervinnelige krefter. Fattigdom går gjerne i arv og den onde sirkelen er vanskelig å bryte. Uten jobb, uten skikkelig sted å bo, uten penger til å forsørge familien skjønner jeg godt at mange til slutt gir opp. Å møte veggen gang på gang kan ta knekken på hvem som helst.

Armend er en god gutt. En god gutt som drømmer om å bli politi slik at han kan gjøre verden til et bedre sted. Jeg synes jeg kan se ham for meg. Rakrygget og stram i uniform. Men veien fram er lang og Armend har mange odds i mot seg. Jeg håper han ikke mister motet på veien og at drømmen en dag går i oppfyllelse.

Bli fadder og vær med å gi barn som Armend støtte og oppmuntring i hverdagen! Når noen bryr seg, er veien litt lettere å gå.

Hilsen Marte