Et nytt perspektiv

Det er fort gjort å sammenligne eget liv med andre som «tilsynelatende» har det bedre. Men ved å skifte perspektiv, kan bilde forandre seg totalt.

 

Hverdagen har innhentet de fleste av oss etter juleferie og nyttårsfeiring. Jeg skal innrømme at jeg var skikkelig trøtt da vekkerklokka ringte mandag morgen. Etter noen deilige fridager føltes det rimelig brutalt å våkne på en slik måte. Ved hjelp av slumreknapp og egenvilje klarte jeg til slutt å komme meg ut av drømmeland. Det er bare å innse: Alt har en ende, også juleferien.

Jeg vet i grunnen ikke hvor det kommer fra eller hvem som har bestemt det, men i år er det visstnok veldig in å velge seg et ord for året. Du kan velge et ord selv, eller så finnes det applikasjoner på nettet som mer enn gjerne velger et ord for deg. Det blir nærmest som et slags nyttårsforsett, bortsett fra at det bare er et ord. Det kan være for eksempel modig. Da regner jeg med at det betyr at man skal prøve å være modig i forskjellige situasjoner i løpet av året og tenke litt ekstra på det. Eller så kan det være omsorg. Så husker man kanskje på å vise litt ekstra omsorg for mennesker rundt seg.

Etter den litt trøtte morgenen min på mandag, ramlet det plutselig et ord ned i hodet mitt. Perspektiv! Jeg hadde ikke planlagt å henge meg på denne ordkarusellen i det hele tatt, og hadde jeg bevisst satt meg ned for å tenke ut et ord, ville nok ikke perspektiv være det første som falt meg inn. Men så kom det på en måte til meg av seg selv. Jeg ble rett og slett minnet på at: noen ganger er det faktisk slik at hvordan vi har det, handler om hvilket perspektiv vi selv velger.

OK, det er litt kjipt at juleferien er over, fordi det er veldig hyggelig med jul. Det er deilig å tilbringe rolige dager sammen med familie, spise god mat, slippe vekkerklokke, nistesmøring og alt det som er en del av hverdagen. MEN sett fra en litt annen synsvinkel. Jeg er utrolig heldig som har en jobb å gå til. Og det er i grunnen helt greit å smøre niste. Det betyr at jeg har mat å gi barna mine og at de faktisk går på skole. For mange millioner mennesker i verden er ikke dette en selvfølge.

Akkurat nå er det en mor i Romania som fortviler fordi hun ikke har mat til barna sine. I Moldova smyger kulda seg rundt en annen mor og hennes barn som bor i et skur uten varme, ved og vinterklær. I Bulgaria er det en tredje mor som søker tilflukt i en flyktningleir. Hun avsluttet 2015 med å miste hjemmet sitt.

Det er fort gjort å sammenligne eget liv med andre som «tilsynelatende» har det bedre. Det kan være finere hus, hage, klær. I grunnen det meste. Men bare ved å skifte perspektiv, kan bildet forandre seg totalt. Man kan få et nytt syn på sin egen hverdag og en ny forståelse for andres liv.

De beste ønsker for det nye året til deg som leser bloggen.

Hilsen Marte

Forfatter

Mer fra bloggen