En liten sekk med stor betydning

I Øst-Europa må mange barn i barneskolealder plukke søppel eller jobbe i stedet for å gå på skolen. Slik skal det ikke være!

Det var en lettskyet augustdag i 1986.

Mamma hadde sydd ny bukse til meg. Rød kordfløyelsbukse. Hun hadde sydd genser også. En skikkelig påskegul sak som jeg ikke helt kan huske om jeg likte. Jeg burde kanskje protestert på antrekket, men jeg tror i grunnen jeg var fornøyd. Jeg hadde fått ny sekk også. En dyp rød sekk med svarte sømmer. Den var kjempefin og jeg var kjempestolt.

Det er 31 år siden, likevel husker jeg fortsatt hvor stort det var å begynne i 1. klasse. Det var en viktig dag, og jeg tok mitt første skritt inn i en ny verden.

I fjor høst delte Misjon Uten Grenser ut 5000 skolesekker til barn fra fattige familier i Øst-Europa. Du kan tro det var mange WOW!! og smilende ansikter da barna tok i mot sekkene. For selv om jeg følte meg aldri så stolt og glad over min sekk den gangen jeg begynte på skolen, så var disse barna enda stoltere og enda gladere.

For meg var det en selvfølge å begynne på skolen.

Det var aldri noen fare for at jeg ikke skulle få sekk og kanskje ende opp med bare å være hjemme. Barna som fikk sekk av Misjon Uten Grenser, kommer alle fra fattige familier som ikke har råd til å investere i skolesaker. Konsekvensen for mange av dem er at de faktisk ikke får gå på skolen.

Noen av foreldrene ser heller ikke verdien i skolegang.

Kulturen de selv har vokst opp i, lærte dem at det ikke er så viktig. De synes det er bedre at barna jobber. Dermed blir barna sendt på søppeldynga for å samle skrot de kan selge, avgårde for pante flasker eller kanskje de blir satt til å gjete sauer. Det er mange skjebner.

Vi som vokser opp og bor i Norge vet at skolegang er VIKTIG. Vår kultur og vårt samfunn verdsetter utdanning. Når vi sender våre små håpefulle til sin første skoledag i pentøy og med ny sekk, da forteller vi dem i grunnen uten å si et ord at dette er viktig. Det ønsker vi i Misjon Uten Grenser å formidle til familier i Øst-Europa også, og vi vil gi barna muligheten til å gå på skole.

Bare ved å gå på skolen og lære kan vi få et trygt grunnlag å bygge framtiden vår på.

Skal de fattige landsbyene i Øst-Europa ha noen som helst mulighet til å utvikle seg, må den oppvoksende generasjon gå på skolen og tilegne seg viktig kunnskap og ferdigheter.

Før skolestart i Øst-Europa (som er i september) har vi derfor som mål å dele ut over 6000 sekker. Altså 1000 flere enn i fjor. Men da trenger vi hjelp fra deg!

Du kan enkelt og greit gi en skolesekk ved å sende sms SEKK til 2300 (200,-) eller GI ONLINE HER

En liten skolesekk er kanskje ikke så verdifull i seg selv, men den kan virkelig være starten på noe stort. Den kan være første skritt på veien ut av fattigdom.

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen