En fadder forandret livet hennes

Da ni år gamle Valeria fikk sin egen fadder, ble hun en mer omsorgsfull jente.

Denne uka vil jeg fortelle historien om Valeria fra Moldova. Valeria har lange, vakre lysebrune krøller, øyne med glimt i og to dype smilehull. Ved første øyekast er det ingenting som tyder på at det er noe spesielt med den ni år gamle jenta.

Men noen ganger forteller ikke førsteinntrykket hele sannheten. For sannheten om livet til Valeria er ikke like rosa og fin som hettejakka hun har på seg. Hun kan nemlig ikke høre, foreldrene er skilt, faren ønsker ikke å ha noe med henne å gjøre og hun bor på barnehjem.

Har lært seg å dele

-Jeg er glad for at jeg har fått en fadder som elsker meg for den jeg er, sier Valeria.  Å få omsorg og støtte fra en fadder har betydd mye, og det har gjort henne til en bedre venninne. Det har blitt enklere å vise omsorg etter at hun selv har opplevde å få omsorg. Når Valeria får gave fra fadderen sin, deler hun gjerne med bestevenninnen.

Moren til Valeria er alene om ansvaret for datteren og Valerias bror. Hun gjør så godt hun kan, men på grunn av de vanskelige omstendighetene må barna må bo på barnehjem. Siden Valeria er døv, bor hun på et barnehjem som er spesielt tilrettelagt for hørselshemmede.

Sviktet

Det vondeste for Valeria er likevel ikke å være døv eller å bo på barnehjem. Det vondeste er at faren ikke vil ha noe med henne å gjøre. Det er sårt at han har fått seg en ny familie som han er mer glad i. Da er det godt å vite at det finnes noen andre som tenker på henne.

-Det er veldig fint å vite at noen i et annet land bryr seg om meg. Ja, kanskje de til og med bryr seg mer enn pappa, sier den tapre jenta.

Mange barn i Øst-Europa drømmer om få sin egen fadder. Selv om den geografiske avstanden er stor mellom en fadder og et fadderbarn så betyr det mye for barna å vite at det er noen der ute et sted som bryr seg. Jeg tror faktisk at det betyr mye mer enn det både du og jeg kan forestille oss.

Har du lyst til å hjelpe? Noen venter på akkurat deg! Send sms med kodeord fadder til 2300 eller bli fadder online. Det koster 250 kroner i måneden.

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen