«Det er jul, det er jul!!»

-I mange år var julen en høytid vi bare fikk et glimt av gjennom svart-hvitt-tv’en vår, sier firebarnsmoren Flora. I år feirer familien jul for tredje gang.

De lever et tøft liv i fattiglandet Albania. Ikke bare strever de med å stelle i stand en koselig julehøytid for barna, Flora vet ikke en gang om de har mat å sette på bordet fra dag til dag.

Når Flora skal vaske klær er det ikke bare å skru på vaskemaskinene. Her er hun i full sving ved vaskebaljen.
Når Flora skal vaske klær er det ikke bare å skru på vaskemaskinene. Her er hun i full sving ved vaskebaljen.

Da Flora (37) og mannen Kastriot (42) (Kastriot var dessverre ikke tilstede da bildene ble tatt) var små, var Albania et land helt uten julefeiring. Det kommunistiske regimet som styrte landet, forbød all religiøs aktivitet. -Vi visste ikke hva det ville si å feire jul. Som barn ante vi ikke at julen eksisterte. Fordi vi vokste opp i fattige familier, hadde foreldrene våre heller ikke noen mulighet til å feire. Dette var realiteten for de fleste albanske familier på den tiden, forteller Flora.

Da kommunistregimet falt, og innbyggerne i Albania fikk religionsfrihet, hadde de naturlig nok ingen juletradisjon i sin kultur. Fattigdom, landets økonomiske problemer og kommersielle krefter, gjorde det lenge vanskelig for innbyggerne å forstå den kristne betydningen av julefeiring.

Flaut å være så fattig

I dag vet både Flora og Kastriot hva jul er, og de ønsker så inderlig å gi denne tradisjonen videre til sine barn. Men fortsatt er de fattige og har derfor ingen muligheter til å markere høytiden. Når de ikke en gang har råd til å skaffe barna sine det mest nødvendige i hverdagen, sier det seg selv at julefeiring ikke er mulig.

-Det er flaut å være så fattig, og jeg skammer meg over at vi ikke har råd til noen ting, sier Flora ærlig.

Du kan fortsatt være med å glede en familie i Øst-Europa med en julepakke til jul 🙂

I 2016 ble familien innrullert i Misjon Uten Grensers fadderordning. Det året kunne Flora for første gang stelle i stand til julefeiring for familien sin. Julepakker med mat, sjokolade, kjeks og små gaver ga dem muligheten til dette.

Det er stas å være med og bære inn varer fra Misjon Uten Grenser-bilen
Det er stas å være med og bære inn varer fra Misjon Uten Grenser-bilen

-I dag kjenner jeg at hjertet mitt blir fylt med håp og forventing når julen nærmer seg. Jeg vil takke Misjon Uten Grenser og fadderne våre fordi de har kommet inn i livet vårt og gitt oss glede og håp. Vi kan fortsatt ikke kjøpe gaver og pynt til jul, men julepakken fra dere gjør det mulig for oss å glede barna våre med god mat og godteri. Det viktigste for en mor er tross alt å se barna sine glade, sier en rørt Flora.

Erjona (8), Ermela (7), Emiljano (fire) og Emi (3) smiler idet Misjon Uten Grensers koordinator kommer med julepakken i hendene.

-Det er jul, det er jul, roper søskenflokken i munnen på hverandre og smilene går nesten helt rundt.
-Det er jul, det er jul, roper søskenflokken i munnen på hverandre og smilene går nesten helt rundt.

-Alle barn trenger å feire jul, ikke bare de som er heldige. Gud elsker alle like mye, sier åtte år gamle Erjona veslevoksent og avslører at hun har fulgt med i søndagsskoletimen. Vi har ikke noe tre, men det gjør ingenting. Vi skal pynte en grønn plante, smiler hun.

Fire fornøyde barn pynter årets juletre. De synes at den grønne planten de har fungerer fint som tre.
Fire fornøyde barn pynter årets juletre. De synes at den grønne planten de har fungerer fint som tre.

Årets God Jul i Øst-aksjon nærmer seg slutten. Men det er fortsatt mulig å gi en julepakke til en familie i Øst-Europa. Send SMS med kodeord GAVE (250,-) og du gir en julepakke full av mat og små gaver til en familie som strever. Som du akkurat har lest, betyr en slik julepakke svært mye for de som mottar.

Jeg ønsker deg en god og fredfull julehøytid.

Hilsen Marte

Mer fra bloggen