«Det er ikke rom for skam når du er sulten»

En bilulykke ble starten på Marias liv som hjemløs. Misjon Uten Grensers suppebuss i Bulgaria reddet livet hennes.

-Han døde momentant, sier Maria stille.

Det er fire år siden, men hun husker dagen og hendelsen som om det var i går. Dagen da livet tok en brutal vending. Hun ble enke, utstøtt fra familien og hjemløs på en gang.

-Jeg kjørte bilen, og datteren min klandret meg for ulykken, fortsetter hun.

De delte i utgangspunktet en leilighet. Datterens familie, Maria og mannen. Nå måtte Maria flyttet ut. Marias datter ville ikke lenger ha noe med henne å gjøre.

-Jeg var knust. Jeg mistet ALT i den bilulykken, hvisker Maria.

Troen på Gud holdt henne i live Hun har bodd mesteparten av livet sitt i Bulgarias hovedstad Sofia og er utdannet innen elektrisk design. I 1990 startet hun opp en forretning sammen med mannen sin. Den klarte hun ikke drive videre alene etter ulykken.

Som hjemløs sov Maria på benker eller i ly av balkonger og andre takutspring. På dagtid samlet hun flasker. Hun måtte legge bort følelsen av skam og selvhøytidelighet når hun rotet rundt i søppelkasser og containere etter mat.

-Det er ikke rom for skam når du er sulten, sier hun.

Bunnen ble nådd da hun en dag falt i snøen og brakk beinet på jakt etter flasker. Fortvilet, ensom, sulten og ute av stand til å bevege seg, ble livet som hjemløs et mareritt. Tankene ble destruktive, og hun følte seg verdiløs.

Ved en tilfeldighet kom hun i kontakt med Misjon Uten Grensers suppebuss i byen. Der ble hun møtt av mennesker som ikke så ned på henne, hun fikk mat og noe som skulle bety mye for resten av livet hennes, en bibel. En tanke og et håp om at Gud også måtte ha en plan for henne, begynte å spire. Dette ble starten på veien tilbake til livet for Maria.

-Fra denne dagen var det troen på Gud som holdt meg i live, bekjenner hun.

En bønn om forsoning Maria ble fast gjest hos suppebussen.

-Suppen, brødet, medisinen, skoene og de varme klærne, reddet livet mitt, men mest av alt varmet det hjertet mitt at det var noen som brydde seg om meg. Samtalene med Anna som er ansatt på bussen, ga henne styrke til å fortsette å kjempe for et bedre liv igjen.

Maria begynte å be til Gud om tak over hodet, men den inderligste bønnen hennes var å bli gjenforent og tilgitt av familien.

Etter hvert har det kommet flere bønnesvar til den hjemløse kvinnen. Det begynte med at hun fikk lov til å møte barnebarna sine. Hun tok dem gjerne med til suppebussen. Deretter fikk hun tilbud om jobb på sykehuset i byen.

-Det var helt utrolig å få den første lønningen. Det var lenge siden jeg hadde hatt mer enn 5 kroner mellom fingrene om gangen, smiler Maria.

Mirakelet

Hun beskriver det som et mirakel. En drøm hun aldri egentlig trodde kunne gå i oppfyllelse. Det beste av alt skjedde likevel, da datteren tok kontakt og ba om tilgivelse.

-Gud hørte bønnene mine. Da livet var som mørkest, sendte han suppebussen og menneskene der til meg. Menneskene der viste meg omsorg, kjærlighet og respekt. Jeg kommer aldri til å glemme den godheten, sier Maria med tårer i øynene.

– Dette er drømmen vår for alle de hjemløse vi arbeider blant, sier Anna på suppebussen. Med Guds hjelp og nåde, ønsker vi at alle skal få et nytt og bedre liv.

Misjon uten Grenser har suppebusser både i Romania, Bulgaria og Moldova.

Har du lyst til å støtte arbeidet vårt blant hjemløse, kan du sende en gave til vippsnummer 630614.

Tusen takk for din støtte!

Hilsen fra Marte

Mer fra bloggen