Da klokka klang så fort vi sprang…til søppeldynga

Når klokka ringer inn til skolestart i Øst-Europa, står mange av pultene tomme.

I dag vil jeg ta deg med til Romania. Til den rumenske landsbygda en støvete og varm septembermorgen.

Sola er akkurat er i ferd med å stå opp bak åsen. Du går allerede langs grusveien på vei til søppeldynga for å jobbe. Magen skriker etter mat, men smuler var alt som var igjen i brødposen hjemme.

I går ble du 10 år.

Du ønsket deg nye joggesko mer enn noe annet, og håpet i det lengste på et mirakel. Men de store skoene arvet fra naboen, må visst duge en stund til. For hvert skritt du tar, glipper de opp bak og lager sår på hælen. Det svir, men de tynne beina dine går likevel mekanisk videre. Du må komme fram så tidlig som mulig. Da er det best sjanse til å finne noe av verdi.

Det du gjør i dag, kan bety mat i kveld…eller ikke.

Du passerer skolen på veien. Du kikker opp og kjenner klumpen i magen. Om en stund kommer skoleklokka til å ringe, og barna skal strømme inn dørene. Men ikke du. Du skal stå i solsteiken på den farlige søppeldynga, blant andre menneskers søppel. Søppel du trenger for å overleve.

Pappa har reist til byen for å se om han kan finne arbeid. Du vet at han mest sannsynlig kommer hjem fortvilet og frustrert. At han til kvelden skal slukke sorgene med flaska som står i skapet. Og du vet hva det betyr også.

Stanken fra søppelberget river i nesa.

Søpla ulmer i varmen. Du biter tennene sammen og tar fatt på dagens jobb. I det fjerne hører du skoleklokka ringe inn til første time.

Tenk deg at dette er hverdagen din…

I EU-landet Romania ER dette hverdagen til mange. Jeg har vært ved den søppeldynga. At dette er arbeidsplassen til barn, er grusomt.

Det nærmer seg nytt skoleår i Øst-Europa.

Koronapandemien har gjort livet enda vanskeligere for mennesker som i utgangspunktet strevde fælt. For familier der, er de få kronene som blir tjent i løpet av en dag på dynga, viktigere enn skole. Derfor kommer mange pulter til å stå tomme denne høsten.

Om ikke vi gjør noe med det…

For sammen kan vi gjøre en stor forskjell. Send SMS med kodeord SKOLE til 2300 (250,-) eller vipps valgfritt beløp til vippsnummer #126833.

Skole og utdanning er veien ut av fattigdom. Det er så mange barn som trenger en sjanse. De fortjener en sjanse. De har rett på en sjanse.

Takk for at du vil hjelpe.

Hilsen fra Marte <3

Mer fra bloggen