2 år med KRIG!
Hver dag er et mareritt
— Barna mine har sett mye fælt. INGEN, verken barn eller voksne, skulle se og oppleve det de har gjort, sier Lesya med tårer i øynene.
To år med krig har gjort livet veldig vanskelig i Ukraina. Millioner av ukrainere er internt fordrevet i hjemlandet, og i mange tilfeller er både hjem og hjemsted fullstendig ødelagt. Traumene er store. Hjelpen som kommer fram takket være mange rause givere, er ikke bare kjærkommen, men helt nødvendig.
— På grunn av opplevelsene våre er vi ikke lenger de menneskene vi en gang var, forteller Lesya.
Bli med og gi hjelp og omsorg til barn og familier i Ukraina. Sammen kan vi gjøre en stor forskjell.
– Vi blir aldri de samme
Lesya og barna flyktet fra bomberegnet i Mariupol. De dramatiske dagene da krigen i Ukraina brøt ut, glemmer de aldri.
Livet er satt på vent. Framtiden er usikker. Ukrainske Lesya og de fem guttene hennes tror ikke hverdagen noen gang kommer til å bli som den var. Det de har opplevd, har satt dype, varige spor. Hit kom de sammen med flere andre flyktninger en vårdag for snart to år siden. Fortsatt er de midlertidig innlosjert på det samme rommet. Ingen av dem trodde at oppholdet skulle bli langvarig.
80 dager i krigshelvete
Mariupol var en av de første byene som ble angrepet av russiske styrker i februar 2022. De bombarderte og beleiret havnebyen i flere uker. 80 dager tok det før Lesya og familien klarte å flykte ut av byen og bort fra bomberegnet.
– Vi levde i intens frykt hver eneste dag, sier hun med grøtete stemme. Det er vanskelig å snakke om.
Byen ble omringet og gjort om til en felle med få fluktmuligheter. Telefonlinjene ble kuttet, og dette isolerte innbyggerne fra omverdenen.
– Russerne skøyt mot kjøretøy som prøvde å evakuere, selv om det var sivile biler. Vi bodde to måneder i kjelleren, kokte mat på bål og smeltet snø for å vaske oss, mens vi ventet på at ting skulle bli bedre. Men det gjorde de ikke, sier Lesya stille.
Ute i bygatene var det farlig å bevege seg, og innbyggerne fryktet for livene sine hver eneste dag. Både ukrainske myndigheter og internasjonale organisasjoner har rapportert om betydelige tap av liv og alvorlige skader på sivilbefolkningen i Mariupol.
Splittet
Ikke nok med at de plutselig befant seg midt i et krigshelvete. Lesya mistet sin trygge havn og støtte da ektemannen måtte forlate dem for selv å delta i krigen. Det var traumatisk for både ham, Lesya og barna. I en lang periode var det ikke mulig for dem å kontakte hverandre. Han fryktet at hele familien hans var drept.
– Først etter flere uker fikk jeg høre stemmen til mannen min på telefon, sier Lesya med tårer i øynene.
Da kunne hun endelig fortelle ham at de hadde klart å flykte til Vest-Ukraina og at de var trygge.
Hjelp i en vanskelig hverdag
Langt borte fra familie, venner og alt som er kjent, har hjelpen fra Misjon Uten Grenser vært et lyspunkt og en trøst for Lesya.
– Det har vært en velsignelse og lettelse å bli kjent med de hyggelige menneskene i Misjon Uten Grenser. Støtten vi får er helt nødvendig for oss, sier Lesya.
Familien får både materiell hjelp og emosjonell støtte, og Sergiy som er koordinator i Misjon Uten Grenser besøker Lesya og guttene jevnlig.
– Lesya bærer hele familien på sine skuldre. Hun er utmattet og har ikke noe å tære på. Dersom faren til guttene som er ved fronten og kjemper, overlever og kommer hjem, vil han være sterkt traumatisert. Lesya har også levde lenge med et sterkt håp om seier, men dette er nå i ferd med å ebbe ut, sier Sergiy.
Mitt i vanskelighetene er det viktigere enn noen gang for familier som Lesya’s at de får hjelp og omsorg fra andre. Gjennom å gi en gave sørger du for at Lesya og mange som henne får mat, nødhjelp og emosjonell støtte og omsorg fra våre lokale koordinatorer i Ukraina.
Slik forvalter vi ressursene
Nasjonalt ansatte i hvert enkelt feltland er en stor fordel i arbeidet. De kjenner behovene best, og ikke minst språk og kultur.
Du skal være trygg på at pengene dine går dit de skal. Derfor er årsrapportene våre tilgjengelig på nett til enhver tid.
Fadderskap for familier og barn er grunnpilarene i vårt arbeid. Her kan du lese om de ulike fadderskapene.